PARK Állatgyógyászati Centrum

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Írfarkas

E-mail

Ha valaki nem ismerné és látja az utcán sétálni csodálkozva méri fel termetét. Kb. itt vége is az érdeklődésnek.

Volt szerencsém a kozmetikában felkészíteni egy Írfarkast az augusztusi kiállításra. Miután levettük a "koldusruhát" róla, kifejezetten impozáns eb távozott a kozmetikából, s nem csak a mérete miatt. A trimmelés hosszú ideje alatt ő türelmesen várt, nyugott volt. Néha bele nézett a szemembe : " -meddig még?? " kérdéssel, majd megadóan hagyott minden szörszálat átmozgatni magán. Igen a szeme a lényeg, valami hihetelen jóindulat, és bizalom sugárzik belőle. Aki egyszer belenézett egy Írfarkas szemébe, az tudja, hogy mire gondolok. Nem volt könnyű munka,de élveztem a vele való munkát. Igaz, hogy az asztalra sem lehetett felrakni, mert túl magas lett volna, tehát lent dolgoztam körülötte a kövön, ami nem egyszerű pár óra múltával. Abba hagyni volt nehéz, mert mindig reménykedem, hogy még-még szebb lehet. Szerintem a kedves gazdi már jobban unta, mint a kutyája :). Mikor készen lett, a koldusból egy elegáns, főúr lett.

Sok sikert a kiállításon Wolf!!

 

 

 

Figyeljünk rájuk is!!

E-mail

Kedves Gazdik! 

Sokan készülnek még a szabadságra, lehet, hogy elutaznak majd valamerre, talán szép hazánk határain túlra is. Bánatos, de reménykedő kutyaszemek figyelik ilyenkor, ahogy előkerül a bőrönd és furcsa, izgatott hangulat lesz úrrá a család apraja nagyján. Négylábú barátaink ilyenkor rendszerint háttérbe szorulnak, sőt, inkább láb alatt is vannak sokszor (persze, mert egyáltalán nem szeretnének otthon felejtődni), de sajnos legtöbbször nem vihetjük magunkkal őket. Itt jön az öt pontos kérdés: kire bízzuk a kutyánkat, macskánkat, egyéb jószágunkat. Általában ez is megoldódik, szerencsére mindig akad vállalkozó szellemű állatbarát, nagyi, rokonság, vagy esetleg egy jól megválasztott állatpanzió.

Bővebben...
 

A trimmelésről

E-mail

A trimmelést senki sem szereti, a kutya sem, de ez természetes is. A kozmetikus sem annyira lelkes, amikor nekilát a nagy bozontnak. A sikerélmény azonban nem marad el, látva azt, hogy hogyan lesz a koldusból királyfi.

Először tanuljunk meg minőségi különbséget tenni a lenyírt és a megtrimmelt kutya között. Most persze nem az uszkár tulajdonosokhoz szólok. Akikre ez elsősorban tartozik, azok a terrierek, spánielek, snauczerek gazdijai. Tehát: a lenyírt kutya hamarabb szabadul a kozmetikából, mint a trimmelt, de hamarabb is viszont látja a kozmetikust. A nyírt szőr gyengévé, göndörödvé, és puhává válik, ami csak rövifd ideig esztétikus, ellentétben a trimmeltel, ami megőrzi a szőr természetességét, és sokáig szép is marad. Nem elhanyagolható az sem, hogy az időjárás viszontagságainak is jobban ellenáll, mivel megmarad a szőr vizlepergető tulajdonsága. A kemény szőr nem  koszolódik annyira, mert még működik az öntisztuló mechanizmusa.

Bővebben...
 

Ismét aktívak a kullancsok!

E-mail
Az utóbbi pár napban több esetben is diagnosztizáltunk babesiát, ezt a kullancsok által okozott fertőző betegséget, és többen jöttek amiatt is, mert az állatukban kullancsot találtak,  vagyis a kullancsok ismét aktivizálták magukat - így szeretnénk felhívni a figyelmet a kullancsok elleni védekezés fontosságára! Erről a témáról bővebben  -->ITT<--  olvashat.
 

Tisztaságmánia?!

E-mail

Kedves Gazdik!

Akárhogy is nézem, két véglet kezd kialakulni: 

1. Gazdi: akinek kutyája teljesen háborítatlanul él szőrügyileg, sampont, kefét életében nem látott. Leginkább ezek a házőrző, kint tartott kutyák. Nem is nagyon engedik be őket lakásba, ha véletlen betéved, olyan kondenzcsikot húz maga után, hogy bárhova bújhat, könnyen felfedezhető. Nem biztos,hogy szerencsés így tartani egy élőlényt.

2. Gazdi : aki rendszeresen hetente, de hallottam már, hogy naponta fürdeti kis kedvencét. Gondolom fogalma nincs arról , hogy mennyit árthat szegény kutyájának, s nem is hallhatott a természetes bőrflóráról, az immunrendszer első bástyájáról. Nem véletlen, hogy az ilyen kutyák bőrbetegségben szenvednek, állandóan vakaródznak - és ezek után még a bolhát keresik szegényben. Itt érkeztünk el a bőrgombásodáshoz és az allergiához, amelyek a túlzott gondoskodás velejárói. Ekkor aztán igazán érezheti a kedves gazdi, hogy igazán gondoskodik a kutyájáról; a sok gyógyszer, gyógysampon, speciális tápok bizony nem olcsók, és sajnos nem könnyen visszafordítható folyamatról van szó. Az állat pedig szenved, vakaródzik, rázza a fülét, rágja magát. DE TISZTA!

Most gondolkodjunk el azon, hogy mennyi allergiás macskával találkoztunk már? 

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy próbáljuk megtalálni az arany középutat, hogy kutyánk egészséges maradjon! 

 

Kölyökkutyák

E-mail

Kedves Gazdik és Leendő Gazdik !

Nem véletlen, hogy a kölyökkutyákat választom első témának, hiszen ez a kezdetek kezdete. Nem lényegtelen megemlítenem, hogy ezt egy 4 hónapos kis süvölvénnyel (Rozi) az ölemben írom. Mivel ez a kozmetika sarok, elsősorban a szőrápolásról szeretnék szólni.

A szőrápolást kezdjük el már pár hetesen, de ezt még nem kell véresen komolyan venni. Egyszerű játék legyen, simogatással és sok dicsérettel kombinálva. A kölykök nagyon fogékonyak jóra és rosszra egyaránt, tehát ha valamit elrontottunk, nehéz helyrehozni. Nem szabad mindenáron erőltetni valamit, de lassanként vissza-vissza térünk rá. Például a hosszúszőrű kutyák fésülése nem lesz egyszerű dolog, ha nem kezdjük hozzászoktatni a kicsit már elég korán, és itt nem feltétlen a filcesedésre gondolok. Sokan mondják, hogy egyet fésül a kutyán és a delikvens máris elszaladt, ezért ezt a műveletet asztalon érdemes végezni, lehetőleg bevonva egy másik családtagot is még a legelején. Vannak, akik ölben tartják a kutyust, ez sem jó, mert nem férnek minden testrészéhez a kefével.

Bővebben...
 
Oldal 2 / 2