PARK Állatgyógyászati Centrum

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Babesiosis

E-mail

Magyarországon a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek közül a kutyás körökben „kullancsfertőzés”-ként is emlegetett babesiosis okozza a legsúlyosabb megbetegedéseket. A betegség kerületünkben és környékén az átlagosnál jóval gyakoribb, a kullancsok nagy száma és nagy fokú fertőzöttsége miatt. A babesiosis kezelés nélkül sokszor halálos kimenetelű fertőzés, ezért ennél a betegségnél a tulajdonos tájékozottsága sokszor életmentő lehet. A következőkben a fontos tudnivalókat foglaljuk össze!

Bővebben...
 

Pár szó az euthanasiáról

E-mail

Sokat vitatott kérdés, talán érdemes néhány szóban leírni rendelőnk álláspontját

Az első és legfontosabb kérdés: mikor végzünk euthanasiát?

  • Az állat gyógyíthatatlan betegségben szenved és/vagy gyógykezelése kilátástalan, az állatnak tartós, erős, csillapíthatatlan fájdalmai vannak
  • Nagyon idős, önellátásra képtelen állat
  • Saját magára és/vagy környezetre nagymértékben veszélyes állat
Bővebben...
 

Kölyökkutya állt a házhoz

E-mail
„- Az emberek elfelejtették ezt az igazságot - mondta a róka.
- Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer
s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
 
Antoine de Saint Exupery: A kis herceg

 

Az új jövevény megjelenése a családban rengeteg örömet tud hozni, de ennek bizony ára is van, ez pedig a felelősség. A kutyák magukat önállóan nem képesek ellátni, ezért nekünk kell gondoskodnunk róluk – ezzel az írással a kezdeti időszakra szeretnék pár tanácsot adni kölyökkutyákkal kapcsolatban.

A felelősségteljes állattartás azzal a döntéssel indul, amikor elhatározzuk, hogy egy kiskutyát veszünk magunk mellé. Fontos döntés ez, és a további kérdések sem egyszerűek: milyen típusú, esetleg milyen fajtájú kölyköt, honnan, kitől, mennyiért?... Ebbe az irányba nem is szeretnék továbbmenni, ez a kérdéskör megérdemel egy további cikket, kezdjük el attól a pillanattól, amikor az új jövevény beköltözik.

Bővebben...
 

Kiállítási szezon

E-mail

Kedves Gazdik!

Ahogy beköszöntött a jobb idő, nemcsak a hobbi állattartók /"vidám barakk"/, hanem a kiállítók, tenyésztők is ráébrednek arra, hogy el kellene látogatni kutyájával a kozmetikushoz. Elsősorban azokhoz szólnék,akik először döntenek kutyájuk megmérettetése mellett.

A kiállításra való felkészítés komoly, időigényes munka. A terriereknél például egy hónappal a kiállítás előtt meg kell kezdeni a felkészítést a trimmeléssel, hogy mire a ringbe ér, egy felfrissült, megfelelő hosszúságú, kemény szőrzet borítsa a kutyát. A kiállítás előtt körülbelül egy héttel történik a fürdetés. Azért ennyivel előtte, mert ilyenkor kissé megpuhul a szőrzet, ami ronthatja a kutya megítélését. A kiállítási nap előtt is szeretem még egyszer "átbogarászni" őket, ezt nevezem utolsó simításnak. Tehát, minimum háromszor el kell látogatni a kozmetkiába, hogy tiszta lelkiismerettel, magabiztosan lépdeljünk kutyánkkal a bírák előtt. A többi fajtáknál döntően  kiállítás előtti hét a munkás.

A megfelelő felkészítés természetesen nem merül ki ebben, a kutyánkat hozzá kell szoktatni más kutyák jelenlééhez, a megfelelő tartáshoz, mozgáshoz a ringben. Ezekkel is el kell kezdeni foglalkozni már több héttel a kiállítás előtt.

Sajnos vannak akik figyelme kívül hagyják ezeket a lépcsőfokokat és az utolsó héten igyekeznek mindent bepótoltatni. Azt hiszem, hogy egyértelmű, hogy ennek nem sok értelme, kezdve a pénz kidobásnál. A nevezési díj sem 2 fillér.

Ez a cikk sem íródott volna meg, ha..., de sajnos az élet mindenre prezentál példát. 

 

 

 

Írfarkas

E-mail

Ha valaki nem ismerné és látja az utcán sétálni csodálkozva méri fel termetét. Kb. itt vége is az érdeklődésnek.

Volt szerencsém a kozmetikában felkészíteni egy Írfarkast az augusztusi kiállításra. Miután levettük a "koldusruhát" róla, kifejezetten impozáns eb távozott a kozmetikából, s nem csak a mérete miatt. A trimmelés hosszú ideje alatt ő türelmesen várt, nyugott volt. Néha bele nézett a szemembe : " -meddig még?? " kérdéssel, majd megadóan hagyott minden szörszálat átmozgatni magán. Igen a szeme a lényeg, valami hihetelen jóindulat, és bizalom sugárzik belőle. Aki egyszer belenézett egy Írfarkas szemébe, az tudja, hogy mire gondolok. Nem volt könnyű munka,de élveztem a vele való munkát. Igaz, hogy az asztalra sem lehetett felrakni, mert túl magas lett volna, tehát lent dolgoztam körülötte a kövön, ami nem egyszerű pár óra múltával. Abba hagyni volt nehéz, mert mindig reménykedem, hogy még-még szebb lehet. Szerintem a kedves gazdi már jobban unta, mint a kutyája :). Mikor készen lett, a koldusból egy elegáns, főúr lett.

Sok sikert a kiállításon Wolf!!

 

 

 

Figyeljünk rájuk is!!

E-mail

Kedves Gazdik! 

Sokan készülnek még a szabadságra, lehet, hogy elutaznak majd valamerre, talán szép hazánk határain túlra is. Bánatos, de reménykedő kutyaszemek figyelik ilyenkor, ahogy előkerül a bőrönd és furcsa, izgatott hangulat lesz úrrá a család apraja nagyján. Négylábú barátaink ilyenkor rendszerint háttérbe szorulnak, sőt, inkább láb alatt is vannak sokszor (persze, mert egyáltalán nem szeretnének otthon felejtődni), de sajnos legtöbbször nem vihetjük magunkkal őket. Itt jön az öt pontos kérdés: kire bízzuk a kutyánkat, macskánkat, egyéb jószágunkat. Általában ez is megoldódik, szerencsére mindig akad vállalkozó szellemű állatbarát, nagyi, rokonság, vagy esetleg egy jól megválasztott állatpanzió.

Bővebben...
 

A trimmelésről

E-mail

A trimmelést senki sem szereti, a kutya sem, de ez természetes is. A kozmetikus sem annyira lelkes, amikor nekilát a nagy bozontnak. A sikerélmény azonban nem marad el, látva azt, hogy hogyan lesz a koldusból királyfi.

Először tanuljunk meg minőségi különbséget tenni a lenyírt és a megtrimmelt kutya között. Most persze nem az uszkár tulajdonosokhoz szólok. Akikre ez elsősorban tartozik, azok a terrierek, spánielek, snauczerek gazdijai. Tehát: a lenyírt kutya hamarabb szabadul a kozmetikából, mint a trimmelt, de hamarabb is viszont látja a kozmetikust. A nyírt szőr gyengévé, göndörödvé, és puhává válik, ami csak rövifd ideig esztétikus, ellentétben a trimmeltel, ami megőrzi a szőr természetességét, és sokáig szép is marad. Nem elhanyagolható az sem, hogy az időjárás viszontagságainak is jobban ellenáll, mivel megmarad a szőr vizlepergető tulajdonsága. A kemény szőr nem  koszolódik annyira, mert még működik az öntisztuló mechanizmusa.

Bővebben...
 

Ismét aktívak a kullancsok!

E-mail
Az utóbbi pár napban több esetben is diagnosztizáltunk babesiát, ezt a kullancsok által okozott fertőző betegséget, és többen jöttek amiatt is, mert az állatukban kullancsot találtak,  vagyis a kullancsok ismét aktivizálták magukat - így szeretnénk felhívni a figyelmet a kullancsok elleni védekezés fontosságára! Erről a témáról bővebben  -->ITT<--  olvashat.
 
További cikkeink...
Oldal 2 / 2