PARK Állatgyógyászati Centrum

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nyulak oltásai

Nyulak javasolt oltásai / RHD2 elleni oltás

OLTÁSI NAP: MÁJUS 11-ÉN SZOMBATON 9-12 óra között! Előzetes bejelentkezés szükséges telefonon, emailben vagy személyesen. 

A házinyulak két fontos és viszonylag elterjedt betegsége, a myxomatózis és a vérzéses betegség (RHD) ellen tudunk hatékony vakcinával védekezni. Mindkét betegség időről-időre felbukkan Pest megyében, ezen belül a 16. kerületben és környékén, és sajnos megbetegedés esetén szinte mindig halálos kimenetelűek.

Myxomatózis

A betegséget egy, a Leporipoxvirus genusba tartozó vírus okozza. A vírus iránt csak a házi és az üregi nyúl fogékony, sem az ember, sem más állat (még a mezei nyúl sem) fertőződhet meg vele. A vírust különféle ízeltlábúak, főként szúnyogok, esetenként bolhák, szúrólegyek terjesztik, így a lakásban tartott nyuszik is megbetegedhetnek. A szúnyogháló sem biztosít teljes védelmet, hisz a fertőzött ízeltlábút a takarmánnyal is behurcolhatjuk. A megbetegedések a szúnyogszezonnak megfelelően főként a nyári-őszi időszakban fordulnak elő. A fertőzött szúnyog csípését követően 7-10 napos lappangási idő után a legjellegzetesebb tünetek a fejen alakulnak ki. Nyálkás-gennyes szem-és orrfolyás mellett a fülek, a szemhéjak és az orr bőrének duzzanata figyelhető meg, később ezek a kocsonyás duzzanatok a nemi szervek körül, majd test szerte is megjelenhetnek. Az állatok étvágytalanok, lesoványodnak, légzési nehézségek és tüdőgyulladás tünetei között általában 7-10 nap alatt kezelés ellenére is elpusztulnak.

Nyulak vérzéses betegsége (RHD)

A betegséget egy Calicivírus okozza, mely nyulak közvetlen érintkezésével, váladékokkal, de úgynevezett ragályfogó tárgyakkal is terjed, így akár az ember is behurcolhatja cipőjén, ruháján. Ez a betegség is csak a nyulakat betegíti meg. A lefolyás nagyon gyors, 1-2 nap lappangás után hirtelen láz, bágyadtság, nehezített légzés és véres-habos orrfolyás látható, a betegek hamar elpusztulnak, gyógykezelésre nincs lehetőség.

Sajnos hazánkban is megjelent az RHD2 vírus, a vérzéses betegség „új variánsa”, melyet 2010-ben Franciaországban írtak le először. Ugyan kevésbé könnyen fertőz, de már 4 hetesnél fiatalabb nyuszikat és a mezei nyulakat is megbetegítheti. Lappangási ideje 3-9 nap, és jellegtelen tünetekkel jár: étvágytalanság, orrfolyás, hasmenés. A betegség végzetes kimenetelű is lehet.

 

Sajnos a korábbi oltásokban lévő RHD1 ellen védő vakcina ez ellen a variáns ellen nem nyújt védelmet! Ez ellen az új törzs ellen is létezik védő oltóanyag, mely már rendelőnkben is elérhető. Amit erről az új oltásról érdemes tudni, hogy más oltáshoz képest legalább 2 hét különbséggel lehet beadni, előtte vagy utána. A beadástól számított 1 hét elteltével ad védelmet és 1 hónap alatti, vemhes és szoptató nyuszik nem olthatók vele. Kiszerelése miatt rendelőnkben csak előre meghatározott napokon (csoportos oltás keretében) tudjuk oltani a nyuszikat. Ezért az oltás beadásához előzetes időpont egyeztetésre van szükség.

A myxomatózis és az RHD1 vírus ellen az eddigi kombinált oltások megfelelő védelmet adnak. Kisnyusziknak 6-8 hetes körül érdemes az első oltást beadatni, ezt egy hónap múlva ismételni, majd ezután évente egyszer elég oltani, lehetőleg kora tavasszal (a szúnyogszezon előtt). Ezt a fajta oltást rendelési időben bármikor, előzetes bejelentkezés nélkül is be tudjuk adni.