PARK Állatgyógyászati Centrum

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kölyökkutyák

Kedves Gazdik és Leendő Gazdik !

Nem véletlen, hogy a kölyökkutyákat választom első témának, hiszen ez a kezdetek kezdete. Nem lényegtelen megemlítenem, hogy ezt egy 4 hónapos kis süvölvénnyel (Rozi) az ölemben írom. Mivel ez a kozmetika sarok, elsősorban a szőrápolásról szeretnék szólni.

A szőrápolást kezdjük el már pár hetesen, de ezt még nem kell véresen komolyan venni. Egyszerű játék legyen, simogatással és sok dicsérettel kombinálva. A kölykök nagyon fogékonyak jóra és rosszra egyaránt, tehát ha valamit elrontottunk, nehéz helyrehozni. Nem szabad mindenáron erőltetni valamit, de lassanként vissza-vissza térünk rá. Például a hosszúszőrű kutyák fésülése nem lesz egyszerű dolog, ha nem kezdjük hozzászoktatni a kicsit már elég korán, és itt nem feltétlen a filcesedésre gondolok. Sokan mondják, hogy egyet fésül a kutyán és a delikvens máris elszaladt, ezért ezt a műveletet asztalon érdemes végezni, lehetőleg bevonva egy másik családtagot is még a legelején. Vannak, akik ölben tartják a kutyust, ez sem jó, mert nem férnek minden testrészéhez a kefével.

Érdemes még a kisebb, úgynevezett gombos kefét venni. Különösen fontos ezeket betartani a Bolognese, Havannese, stb. esetében, melyek nagyon érzékeny kiskutyák és szőrük csomósodásra erősen hajlamos. Lényeges még a szemkörnyék tisztogatása mindennap, főleg reggel. Ezt sem fogja hagyni, de türelemmel ezt is megszoktathatjuk vele. Mikor elhozzuk a tenyésztőtöl, érdemes belenézni a fülükbe is. Ha barnás váladék van benne, ne felejtsük megemlíteni az állatorvosnak az oltáskor, féreghajtáskor.

Fontos még ilyenkor a karomvágás is, a kölyköknek olyan hegyes, vékony karmuk van, mint a macskának, mely mindenbe beleakad, nem utolsó sorban szegény gazdit is összekarmolja vele. A végbélnyílás környéke külön fejezet a hosszúszőrű kutyáknál, mindennap rá kell tekinteni, hogy beleragadt-e kaki. Ha igen, akkor természetesen mossuk le. Egy idő után csak egymásra torlódik a széklet a szőrre ragadva, és székrekedést is okozhat a megkövesedett dugó.

Ezek voltak a kiskutya első pár hónapjai ápolás tekintetében. A fürdetést szándékosan hagytam ki! Három hónapos koráig jobb ezt kihagyni, mert nagyon könnyen megfáznak.

Úgy látom, a rágcsálás elemi dolog a fogváltásnál, a kutyámnak is már csak "kicsi szu"-Rózi neve. :)