note A kullancsok elleni védekezés lehetőségei

PARK Állatgyógyászati Centrum

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A kullancsok elleni védekezés lehetőségei

A kullancsok elleni védekezés fontossága nem lehet vita tárgya. Az általuk okozott fertőzések elsősorban kutyánál, de ritkábban macskánál is komoly megbetegedéseket okoznak. Ezekről ebben a cikkben nem szeretnék szót ejteni, hanem egyből a legfontosabb kérdéskör körbejárásával kezdjük: hogyan tudjuk állatunkat a kullancsoktól megvédeni.

Az eddig bevált két legjobb módszer, a gyógyszeres nyakörvek és a nyakba cseppenthető készítmények, úgynevezett ?spot-on?-ok használata, mellett újabban megjelentek a szájon át adható készítmények is! 

Kereskedelmi forgalomban kaphatók még ultrahangos kullancsriasztók, ezek sajnos önmagukban nem tudják a kullancsokat távol tartani. Mivel viszont semmilyen káros hatásuk nincsen, így kiegészítő védekezésre ha nem is ajánlom, de semmiképpen nem ítélem el a használatát. Önmagában a védő hatása nem kielégítő. Viszont kifejezetten nem ajánlom azoknak a kullancs elleni készítményeknek a használatát - spray, spot on, de leggyakrabban nyakörv -, melyeket szabadon lehet megvásárolni bevásárló áruházakban, állateledeles, állatkereskedésben vagy egyéb helyeken. Ezek a készítmények jó része nem hatékony. Bár törvényi változás már lehetővé teszi, hogy eddig csak állatorvostól kérhető vagy állatorvosi receptre állatgyógyászati szereket forgalmazó patikában kapható szerek is kaphatók legyenek az ilyen helyeken, de igazi szaktanács hiánya nélkül, ezek megvásárlását nem ajánlom. Általában ezek a készítmények ott sem olcsóbbak, viszont sokszor tapasztaltuk, hogy a helytelen választás nagy bajt okozhat. Állatpatikában vagy állatorvosnál kapott, forgalmazott készítmények tényleg hatékonyak, és szaktanácsot is kapunk. Rendelőnkben is csak azokat a szereket forgalmazzuk, melyek tényleg kiváló hatásúak, és melyekkel jó tapasztalataink vannak akár pácienseink visszajelzése alapján is.

Fontos tudni azt is, hogy még a legmegbízhatóbb védelem sem jelent 100%-os megbízhatóságot. Vagyis kullancsokkal nagyon ?szennyezett? környezetben sajnos egy-egy kullancs áttörheti a védelmet, és elkezdheti a vérszívást az állatból. Emiatt a sétáltatást is azokra a helyekre korlátozzuk, ahol nincs nagyon sok kullancs.

Külön szeretném még hangsúlyozni, hogy nincsen ?legjobb? készítmény. Minden készítménynek van előnye és gyengéje, így ezek kiválasztásakor kérje állatorvos tanácsát, így rendelőnkben is készségesen segítünk . Egyes szerek hatékonysága állatonként is különböző lehet, vagyis vannak olyan állatok, amelyeknél az egyik jól bevált, márkás készímény nem, vagy csak korlátozott mértékben működik, míg egy másik teljes hatékonysággal. Így ha valamelyik készítménnyel nem vagyunk elégedettek, akkor váltsunk egy másikra.

A spot-on készítményeknél fontos, hogy ne közvetlenül a fürdetés után tegyük őket a kutyára, ugyanis akkor felszívódásuk csak részleges. Samponos fürdetés után várjunk minimum 48 órát, és csak azután csöppentsük az állatra a készítményt. Ajánlatos ezt este végezni, így elkerülve, hogy a nyaki tájék simogatásával a készítményt letöröljük kedvencünkről. A spot-on rácseppentése után szintén várni kell legalább 48 órát a következő, újabb fürdetéssel.

Nagyon fontos, hogy csak az adott fajnak (kutya, macska) megfelelő szert használjuk! Ez különösen igaz a spot-on cseppekre. Véletlen sem szabad macskára cseppenteni kutyának való készítményt, súlyos mérgezést okozunk vele!

Védekezés macskáknál

Bár macskák esetében a kullancs okozta megbetegedések jóval ritkábbak, mint kutyák esetében, a védekezés náluk is elengedhetetlen (már csak azért is, mert ha nem is betegednek meg, de közvetlen környezetünkbe hurcolják a ránk potenciálisan veszélyes kullancsokat). Macskák esetében a védekezésre a spot-on készítmények a talán  megfelelőbbek. Cicák a nyakörveket hajlamosak ugyanis elhagyni.

Idén szájon át adható készítmény is megjelent macskáknak a több spot-on készítmény és nyakörv mellett, de a választék így sem olyan gazdag, mint kutyák esetében. Az új készítményekről eddig kedvezőek a tapasztalataink. Rendelőnkben a régebben forgalmazott és még mindig megfelelő hatékonyságú készítmények mellett az új szerek is kaphatók.  

Védekezés kutyáknál

Náluk a védekezés kiemelt fontosságú, elsődlegesen a Babesia canis által okozott, kutyás körökben csak ?kullancsfertőzés?-ként emlegetett súlyos fertőzés, a babesiosis miatt. A védekezésre elsősorban a nyakörvek, és a nyakba csöppentős készítmények, a spot-onok váltak be legjobban. A nyakörvek hosszabb, 4-6 hónapos, egyes újabbak akár 10 hónapos védettséget adnak, míg a spot-onok általában 1 hónapig jók. Kezdeti, jó tapasztalatokkal rendelkezünk a most megjelent szájon keresztül használható készítményekről is, melyek 1-3 hónapos védettséget adnak.

Erősen fertőzött környezetben az alábbiakat javaslom:

  • A kutyát egész évben védeni nyakörv használatával (idén már január közepén találkoztunk az első kullanccsal rendelőnkben)!
  • A kullancsok legaktívabb időszakában (március-június illetve augusztus vége-november). A legmegfelelőbb készítmény kiválasztásakor kérjük állatorvosunk segítségét.
  • Sétáltatás után az előbb említett időszakokban a kutyánk szőrét minden esetben keféljük át, a kullancs ugyanis vérszívás előtt 2-4 órán keresztül még nem fúrja be magát az állat bőrébe, hanem a szőrében haladva keresi a megfelelő helyet. Ennyi odafigyeléssel tovább tudjuk csökkenteni a kullancs vérszívásának esélyét.
  • Lehetőség szerint kerüljük a bokros, gazos árokpartokat, vízpartokat, párás ligeteket, különösen azokat, ahol sok másik kutya fordul meg, ezeken a területeken a legmagasabb ugyanis a fertőzött kullancsok aránya (közelünkben ilyen például a Naplás-tó, a Szilas-patak, a Rákos-patak környéke, Mátyásföldi repülőtér).

Rendelőnkben természetesen kullancs elleni készítmények folyamatosan beszerezhetők! Amennyiben kérdése lenne még a témával kapcsoltban, kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.