note A trimmelésről

PARK Állatgyógyászati Centrum

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A trimmelésről

A trimmelést senki sem szereti, a kutya sem, de ez természetes is. A kozmetikus sem annyira lelkes, amikor nekilát a nagy bozontnak. A sikerélmény azonban nem marad el, látva azt, hogy hogyan lesz a koldusból királyfi.

Először tanuljunk meg minőségi különbséget tenni a lenyírt és a megtrimmelt kutya között. Most persze nem az uszkár tulajdonosokhoz szólok. Akikre ez elsősorban tartozik, azok a terrierek, spánielek, snauczerek gazdijai. Tehát: a lenyírt kutya hamarabb szabadul a kozmetikából, mint a trimmelt, de hamarabb is viszont látja a kozmetikust. A nyírt szőr gyengévé, göndörödvé, és puhává válik, ami csak rövifd ideig esztétikus, ellentétben a trimmeltel, ami megőrzi a szőr természetességét, és sokáig szép is marad. Nem elhanyagolható az sem, hogy az időjárás viszontagságainak is jobban ellenáll, mivel megmarad a szőr vizlepergető tulajdonsága. A kemény szőr nem  koszolódik annyira, mert még működik az öntisztuló mechanizmusa.

Gondolom sokan nem tudják, mit is jelent ez a tevékenység. A trimmelés az elhalt szőrök eltávolítása. Ez kézzel történik, használhatunk eszközt is hozzá, lehet pl. gumiujj, trimmelőkés, de a puszta kezünk is megfelelhet, ha kellőképpen beérett szőrrel van dolgunk. Ahogy az elhalt szőröket eltávolítjuk, úgy maradnak meg az ún. koronaszőrök, amik a trimmelés után két héttel keményednek meg, gyönyörű fényes, egészséges bundát alkotva. A nyírás folyamán egyaránt eltávolítjuk a koronaszőrt is, ami ezáltal meggyengül, s ilyenkor veszünk a fázós ebünknek ruhát.

A trimmelést általában nem szeretik a kutyusok, de megfelelő gyakorlattal, szakértelemmel rendelkező kozmetikusnál a páciens még bele is alszik a tortúrába.

A nyírt szőrű kutyát 6 hetente, a trimmeltet 3-4 havonta kell kozmetikushoz vinni általában. Persze nem értendő ez az intervallum a tappancsok és egyéb testtájak rendbetételére.

A spánieleknél ez fordítva van, a szőr selymességének megőrzése érdekében trimmelünk.

Ha valamit nem értenétek, szívesen válaszolok, nem csak trimmelésre vonatkozó kérdésre, természetesen.