PARK Állatgyógyászati Centrum

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kozmetika

A trimmelésről

A trimmelést senki sem szereti, a kutya sem, de ez természetes is. A kozmetikus sem annyira lelkes, amikor nekilát a nagy bozontnak. A sikerélmény azonban nem marad el, látva azt, hogy hogyan lesz a koldusból királyfi.

Először tanuljunk meg minőségi különbséget tenni a lenyírt és a megtrimmelt kutya között. Most persze nem az uszkár tulajdonosokhoz szólok. Akikre ez elsősorban tartozik, azok a terrierek, spánielek, snauczerek gazdijai. Tehát: a lenyírt kutya hamarabb szabadul a kozmetikából, mint a trimmelt, de hamarabb is viszont látja a kozmetikust. A nyírt szőr gyengévé, göndörödvé, és puhává válik, ami csak rövifd ideig esztétikus, ellentétben a trimmeltel, ami megőrzi a szőr természetességét, és sokáig szép is marad. Nem elhanyagolható az sem, hogy az időjárás viszontagságainak is jobban ellenáll, mivel megmarad a szőr vizlepergető tulajdonsága. A kemény szőr nem  koszolódik annyira, mert még működik az öntisztuló mechanizmusa.

Bővebben...
 

Tisztaságmánia?!

Kedves Gazdik!

Akárhogy is nézem, két véglet kezd kialakulni: 

1. Gazdi: akinek kutyája teljesen háborítatlanul él szőrügyileg, sampont, kefét életében nem látott. Leginkább ezek a házőrző, kint tartott kutyák. Nem is nagyon engedik be őket lakásba, ha véletlen betéved, olyan kondenzcsikot húz maga után, hogy bárhova bújhat, könnyen felfedezhető. Nem biztos,hogy szerencsés így tartani egy élőlényt.

2. Gazdi : aki rendszeresen hetente, de hallottam már, hogy naponta fürdeti kis kedvencét. Gondolom fogalma nincs arról , hogy mennyit árthat szegény kutyájának, s nem is hallhatott a természetes bőrflóráról, az immunrendszer első bástyájáról. Nem véletlen, hogy az ilyen kutyák bőrbetegségben szenvednek, állandóan vakaródznak - és ezek után még a bolhát keresik szegényben. Itt érkeztünk el a bőrgombásodáshoz és az allergiához, amelyek a túlzott gondoskodás velejárói. Ekkor aztán igazán érezheti a kedves gazdi, hogy igazán gondoskodik a kutyájáról; a sok gyógyszer, gyógysampon, speciális tápok bizony nem olcsók, és sajnos nem könnyen visszafordítható folyamatról van szó. Az állat pedig szenved, vakaródzik, rázza a fülét, rágja magát. DE TISZTA!

Most gondolkodjunk el azon, hogy mennyi allergiás macskával találkoztunk már? 

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy próbáljuk megtalálni az arany középutat, hogy kutyánk egészséges maradjon! 

 

A kozmetikáról

Szeretném bemutatni a kutyakozmetikát. Az átköltözés óta eltelt időt nemcsak munkával, de a kozmetika csinosítgatásával is töltöttem. Fontosnak tartottam, hogy kényelmes legyen ne csak a kutyáknak, de a gazdiknak is. Hiszen sok gazdi együtt akar maradni kedvencével, figyelni szépülését. Nem szoktam elküldeni senkit, mert a kis kedvenc előnyére is válhat, ha átbeszélünk közben egy-két kérdést a szőr ápolásával kapcsoltban. Menet közben sok mindenre fény derülhet. Bár az is igaz, hogy ilyenkor kicsit rendetlenebbek a kutyusok, akár a gyerekek, ha a szülő velük van. Az első pár perc nehéz, aztán hamar rájönnek, nem akarja őket senki bántani. Annak viszont örülök, hogy ezt a gazdi is látja. Érdemes "játszó ruhában" jönni, mert távozáskor a gazdin több szőr van, mint kutyáján.

Előfordul, hogy olyan probléma akad, amihez állatorvos véleményét kell kikérdezni. Pl.fülgyulladás. Azért hozom fel példának, mert viszonylag gyakori probléma. Sokszor a gazdi még észre sem veszi, mikor a kozmetikus a fültisztitás során már egyértelműen látja, nincs rendben az a fül. A bőr gombás elváltozása is gyakran előfordul. Sokszor bizony nagy szerencse,hogy az állatorvos a folyosó másik végén van.

 

Kölyökkutyák

Kedves Gazdik és Leendő Gazdik !

Nem véletlen, hogy a kölyökkutyákat választom első témának, hiszen ez a kezdetek kezdete. Nem lényegtelen megemlítenem, hogy ezt egy 4 hónapos kis süvölvénnyel (Rozi) az ölemben írom. Mivel ez a kozmetika sarok, elsősorban a szőrápolásról szeretnék szólni.

A szőrápolást kezdjük el már pár hetesen, de ezt még nem kell véresen komolyan venni. Egyszerű játék legyen, simogatással és sok dicsérettel kombinálva. A kölykök nagyon fogékonyak jóra és rosszra egyaránt, tehát ha valamit elrontottunk, nehéz helyrehozni. Nem szabad mindenáron erőltetni valamit, de lassanként vissza-vissza térünk rá. Például a hosszúszőrű kutyák fésülése nem lesz egyszerű dolog, ha nem kezdjük hozzászoktatni a kicsit már elég korán, és itt nem feltétlen a filcesedésre gondolok. Sokan mondják, hogy egyet fésül a kutyán és a delikvens máris elszaladt, ezért ezt a műveletet asztalon érdemes végezni, lehetőleg bevonva egy másik családtagot is még a legelején. Vannak, akik ölben tartják a kutyust, ez sem jó, mert nem férnek minden testrészéhez a kefével.

Bővebben...
 


Oldal 2 / 2