Babesiosis

Magyarországon a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek közül a kutyás körökben kullancsfertőzésként is emlegetett babesiosis okozza a legsúlyosabb megbetegedéseket. A betegség kerületünkben és környékén az átlagosnál jóval gyakoribb, a kullancsok nagy száma és nagy fokú fertőzöttsége miatt. A babesiosis kezelés nélkül sokszor halálos kimenetelű fertőzés, ezért ennél a betegségnél a tulajdonos tájékozottsága sokszor életmentő lehet. A következőkben a fontos tudnivalókat foglaljuk össze!

A betegség kórokozója a Babesia canis nevű egysejtű vérparazita. A mérete 3-5 mikrométer (összehasonlításul az átlagos kutyák vörösvérsejtjének mérete 7 mikrométer körül van). A korokozó a kutyákra veszélyes, macskákra nem. A véráramba kerülő paraziták a vörösvérsejtekbe hatolnak, ahol osztódással szaporodnak. A károsodott vörösvértest szétesnek, belőle a paraziták a véráramba jutnak, majd újabb vörösvértesteket betegítenek meg. Pár nap alatt a vörösvérsejtek jelentős része károsodik, súlyos esetben 2-3 nap alatt a vörösvérsejtek akár fele is eltűnhet a keringésből.

A fertőzés hordozója és az átvitelben szerepet játszó élőlény a kullancs. A kullancsok közül nem mind hordozza a parazitát, és annak elterjedése kullancsfajonként is különböző. Ezért nem minden kullancs “csípése” okoz megbetegedést. Viszont a betegség kialakulásához elegendő akár 1 fertőzött kullancs “csípése” is.  A kullancsok mint a fertőzés ún. köztigazdái tünetmentesen hordozzák a betegséget, sőt a Babesia az anyakullancsból a petékbe is átjut. Így akár generációkon át is hordozhatják a kullancsok ezt a parazitákat anélkül, hogy fertőzött kutyával találkoznának.

A kullancs megtelepedése és vérszívása során kerül a kutya szervezetébe és vérébe a kórokozó. A vérszívás első 24 (-48) órájában a fertőzés átvitelének az esélye csekélyebb. így, ha időben észrevesszük a kullancsot és eltávolítjuk, nagyban megnöveljük annak az esélyét, hogy kutyánk fertőzés nélkül megússza az esetet. Emiatt érdemes az állat szőrzetét rendszeresen, de kirándulás vagy nagyobb séta után mindenképp átnézni még abban az esetben is, ha a kullancsok ellen védekezünk. A pár milliméteres kullancs sokszor nehezen észrevehető azonban. Azok az akár borsónyi kullancsok, melyeket általában már észrevesz a gazdi, már bizony több napja ott vannak a kutyán, és vért szívnak.

A kullancs eltávolítása nem bonyolult. Kaphatók erre speciális kullancs eltávolító eszközök (csipesz, kanál), de akár körömcsipesszel is megfoghatjuk. A kullancs potrohának megnyomása nélkül fogjuk meg lehetőleg a kullancs fejét minél közelebb a bőrhöz. Ezután tekerjük bármelyik irányba (a kullancs “fullánkja” a tévhittel ellentétben nem mentes, így mindegy merre tekerjük), és határozot mozdulattal szedjük ki a kullancsot. Nem okoz gondot, ha a kullancs feje, vagy szívószerve leszakad, és a bőrben marad. Ez bár nap múlva kiesik, bajt nem okoz, a kullancs e része nem fertőz! Amennyiben mégsem vállalkozik a kullancs eltávolítására rendekőnkben szívesen segítünk ebben.

Ha nem sikerül időben eltávolítani a fertőzött kullancsot, akkor a babesia a véráramba kerül, és mintegy 2-7 nap lappangási idő után alakulnak ki a betegség tünetei: láz, nagyfokú bágyadtság. Későbbiekben sötét, barnás vizelet, sárgaság, hányás, hasmenés, bőrvérzések, vérzések, vagy akár idegrendszeri tüntek is jelentkezhetnek. Mivel a betegség legtöbb esetben valóban nagyfokú bágyadtsággal jár – a kutya kifejezetten levert, étvágytalan-, ezért sokszor már ilyenkor állatorvoshoz fordul a gazdi, szerencsére. A babesia nevű parazita ellen ugyanis létezik injekciós készítmény, mely egyszeri beadása elpusztítja a korokózót, és az állat szövődménymentesen felépül néhány nap alatt. Minél később kapja meg ezt az injekciót a babesiával fertőzött állat, annál nagyobb a veszélye a betegséggel járó szövődmények kialakulásának, melyek közül több gyógyíthatatlan, és halálos. A legsúlyosabb szövődmény lehet a vesék károsodása, immunológia megbetegedés vagy idegrendszeri, agy károsodás. A szövődmények – amennyiben kezelhetők – sokszor csak hosszan tartó kezeléssel gyógyíthatók.

Rendelőnkben figyelünk arra, hogy mindig legyen készleten a fent említett injekcióból, így bármikor és idóben tudjunk segíteni a kis pacienseinken. A fertőződés gyanúja esetén rendelőnk vérvizsgálat elvégézését is javasolja. Ez egyrészt alkalmas a babesia direkt kimutatására, másrészt az esetleges szövődmények korai kiszűrésére is alkalmas, mely akár életmentő is lehet!