Mikrochip beültetés

Mit jelent a kutyák mikrochipes azonosítása, a mikrochip beültetés?

Ez a beavatkozás azt jelenti, hogy a kutyák bőre alá egy olyan kis méretű “kapszulát” ültetünk be, ami a kutyát egyedileg azonosíthatóvá teszi.
Mikor és miért fontos a mikrochip? Minden állatnál, de kutyáknál mindenképp javasolt, és indokolt. A mikrochip beültetés lényege nem csupán a mikrochip, hanem az egyidejű regisztráció. Maga a chip csupán egy vonalkódnyi számsort tartalmaz. Ez a kód alkalmas arra, hogy kedvencünk egyedileg azonosítható legyen (minden számsor egyedi, csupán 1 létezik belőle). Ezt a számsort regisztráljuk egy központi adatbázison – jelenleg ennek honlapja a www.petvetdata.hu -, számos információval együtt, egyrészt az állatról másrészt a gazdi elérhetőségéről.  Ennek jelentősége óriási! Ha kutyusunk elveszik, elcsavarog, így akár az ország másik végén is megtalálva visszakerülhet hozzánk. Minden menhely, ebrendészeti telep rendelkezik mikrochip leolvasóval, és minden befogadott, befogott kutyát rögtön ellenőriznek. Ugyanez a helyzet, ha egy talált kutyával állatorvoshoz fordul a megtaláló. Ha van chip, akkor annak a száma alapján az adatbázisból kikereshető a tulajdonos. Ez a módszer sokkal megbízhatóbb, mint a biléta, melyet sokszor elhagy az állat. A mikrochip nem távolítható el, az mindig az állatban marad.  Rendelőnkben az utóbbi időben minden olyan kutya visszakerült otthonába, akit behozott a megtaláló, és az eb chippel rendelkezett. A chip tehát segítség, hogy ne vesszen el kedvencünk, de 2013 januárjától kutyák esetében a beültetés kötelező is! 

FONTOS: 2013. január 1-től a 4 hónapos kórnál idősebb kutyák chipezése kötelező!

Hogyan történik a mikrochip beültetés?
Kutyáknál, macskáknál és vadászgörényeknél a nyak bal oldalának egy részén a bőrt fertőtlenítjük, szükség esetén a szőrt lenyírjuk, majd ide egy vastagabb, injekciós tűre és fecskendőre hasonlító készülékkel a chipet az állat bőre alá ültetjük. Egyéb, egzotikus állatoknál a chip a fajtának megfeleleő beültetési helyre kerül.

Fájdalmas ez? Altatásban történik?
A beavatkozáshoz nem altatjuk az állatot, érzéstelenítésre sincs szükség (az érzéstelenítés is körülbelül ugyanannyi fájdalommal járna, mint maga a chippelés). A beavatkozás nagyon rövid ideig tart, kis mértékű fájdalommal jár csupán.


Mekkora a chip?
Körülbelül egy rizsszemnyi.


Sugároz?
Nem!

Vannak kockázatai a chipnek?
Természetesen, mint minden beavatkozásnak, lehetnek kockázatai a chippelésnek. A leggyakoribb aggodalmak az elvándorlással kapcsolatosak, vagyis hogy a chip a kutya bőre alatt “elmozog”, és más területre kerül! Ezek igazából azonban nagyon ritka, kivételes esetek, és jelenleg a chipgyártók többsége olyan bevonatot használ a kapszulákon, ami megakadályozza az elvándorlást. Rendelőnkben a legmodernebb fajta mikrochipet használjuk, mely esetében még nem jelentettek semmilyen problémát, szövődményt.

Hogyan található meg a kutya, ha elveszik?
Még egyszer hangsúlyozandó a megtalálás szempontjából nem magában a chip, hanem a regisztráció a lényeg! Amennyiben a kutyát megtalálják, és  állatorvoshoz, menhelyre vagy gyepmesterekhez kerül, ők automatikusan megvizsgálják, hogy van-e chip az állatban; amennyiben van, úgy megkeresik az adatbázisban a tulajdonost. Így tulajdonképpen nem a kutyát lehet megtalálni a chippel, hanem a megtalált kutya gazdáját lehet így megkeresni.

A kutya helyzetét lehet így azonosítani?
Nem, a chip nem rendelkezik GPS tulajdonságokkal, ilyen készülékek ekkora méretben jelenleg még csak a James Bond filmekben léteznek.

Milyen adataim kerülnek föl az adatbázisba?
Azok, melyeket megad, és amelyekhez hozzájárul. Amit célszerű megadni: Név, lakcím, telefonszám, email cím.

Ezeket az adatokat bárki böngészheti?
Nem, csak a regisztrált felhasználók férhetnek hozzá az Ön adataihoz, és csak a chipszám ismeretében. Regisztrált felhasználók az állatorvosok, menhelyek, kutyák nyilvántartásával foglalkozó szervezetek.