Ultrahang-vizsgálat

Az ultrahangos-vizsgálat előjegyzés alapján történik.
Telefon: 06-1-403-04-88; email: info@parkallatorvos.hu

A mai korszerű állatorvosi ellátás sem nélkülözheti mindazokat a diagnosztikai módszereket, melyeket a humán orvoslás terén is alkalmaznak. A gyógyítás legfőbb alapja a pontos diagnózis felállítása.
Ez azonban egyszerű ún. fizikális vizsgálattal, azaz az előzmények kikérdezésével, és egy sima kétkezi vizsgálattal nem mindig lehetséges. Bonyolultabb, tünetszegényebb esetben bizony igénybe kell vennünk mindazokat a lehetőségeket, melyek segíthetnek. Ilyen vizsgálatok közé tartozik az ultrahang-vizsgálat is. Számtalan előnye mellett hátránya nem is ismert. Számos olyan komoly betegség megállapításához nélkülözhetetlen, mint például a szívbetegségek (lásd kardiológia), májbetegségek, méhgyulladások, húgyúti és veseproblémák, prosztata betegségei, bélrendszeri betegségek, bélelzáródás, daganatos betegségek…stb. Nem egyszer az így felállított, gyors diagnózis életmentő lehet! De mindezeken felül is sokáig lehetne sorolni, mi az, amire jó ez a vizsgálat. Kikerülhetetlen diagnosztikai módszerként azért is elterjedt, mert fájdalommentes beavatkozás, és az állat bódítása nélkül, éberen is kivitelezhető. Nincs veszélyes sugárzás sem, ezért vemhes, beteg állatokon is bátran alkalmazható.

A vizsgálat feltétele a megfelelő ultrahang készülék, és nem kevésbé a megfelelő szakorvos (amerikai kutatások alapján a vizsgálat sikerességét, a diagnózis pontosságát 30%-ban az eszköz, és 70%-ban a vizsgáló szaktudása határozza meg). Rendelőnkben szerencsére mindkét feltétel adott, a lehető legkorszerűbb készüléken az ország egyik legjobb szakembere végzi a vizsgálatokat.

Rendelőnkben mind diagnosztikai jelleggel, mind szűrővizsgálat jelleggel végzünk ultrahangos vizsgálatokat, így nemcsak felmerülő betegségek gyanújakor, de vemhesség kivizsgálásra, vagy tenyésztői szűrésekre (például PKD) is van lehetőség.