PARK Állatgyógyászati Centrum

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Macskák kozmetikája

Kedves Macskatulajdonosok!

Elsősorban a hosszú szőrű és/vagy perzsa cicák gazdijai szembesülnek előbb-utóbb azzal a problémával, hogy nem boldogulnak cicájuk egyre hatalmasodó bundájával. Felvetődik a kérdés, hogy mi ilyenkor a teendő. Sajnos van aki viszonylag későn jön arra rá, hogy nincs más lehetőség, csak a drasztikus megoldás - a bunda lenyírása.

Nem muszáj eddig várni, még menthető lenne a bunda, ha időben fordulnának segítségért. Valószínűleg őfelsége sem hajlandó közreműködni a eme tevékenységben már a szőrápolást illetőleg. Ezért aztán az idő múlik, a szőr filcesedik, egészen addig míg szinte páncél veszi körül a szegény állatot. Nem sok, hetente egy kis fésülés is sokat segítene. Lehet, hogy nehéz elhinni, de hozzá lehet szoktatni a cicusokat, csak nagy tisztelettel, türelemmel, szeretettel. Fokozatosan hosszabbítva a fésülés idejét, a végén mindig finom falattal jutalmazva.Célszerű az alvási idejükben közelíteni a kefével, amikor viszonylag le vannak lassulva. Először kézzel simogatva, majd ugyanezt a mozdulatot tesszük meg a kefével is vigyázva, mert hamar rájönnek a turpisságunkra. Fontos, hogy még kiskorukban kezdjünk hozzá, hogy elfogadják a fésülést életük részeként.

Beszéljünk most arról, hogy mi is történik a kozmetikában, mikor le kell vágni a bundát. A filces páncél alatt általában befülledt, korpás , hámló bőr van. Sajnos a nyírógép is nehezen küzd meg a vastag filcekkel, ezért időigényes a dolog. Őfelsége nem sokáig viseli, hogy berregnek a hátán, ilyenkor vagy teperünk, vagy altatunk. Altatni általában akkor kell ,ha nem elég elszánt a gazdi a határozott lefogásra. Általában karomvágással kezdek, így négy fegyver kiiktatva. Maradnak a tűhegyes fogak, ezért kell a segítség. Bizony nem egyszerű, de mindig megoldjuk valahogy. Valószínűleg a cicust a szőrével együtt méltóságától is megfosztjuk, mert a gazdik elmondása szerint, napokig nem szívesen mutatkoznak a nyilvánosság előtt. Ami nem csoda, ha harsány röhögés kíséri távolról sem fennköltre sikerült átvonulását a lakáson. Próbálok egy kis fazont kialakítani, hogy ne legyen oly drasztikus a látvány. A farok szőrzetének  lenyírása könnyelmű próbálkozás, mert nagyon lassan nő vissza, ez lehet egy év is, tehát muszáj kibontani. Egyébként a szőrzet 2-3 hónap alatt éri el egy rövid szőrű macskának a szőrhosszúságát.

Altatott macskával mesekönnyű dolgozni, és biztonságos is, mert nem ficánkol, így nem sérthetem fel a bőrét egy hirtelen mozdulat során. Altatás előtt érdemes állatorvos véleményét kikérdezni, főleg idős macskák esetében.

Ha bármi kérdés felmerülne, szívesen válaszolok.