note Pár szó az euthanasiáról

PARK Állatgyógyászati Centrum

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Pár szó az euthanasiáról

Sokat vitatott kérdés, talán érdemes néhány szóban leírni rendelőnk álláspontját

Az első és legfontosabb kérdés: mikor végzünk euthanasiát?

  • Az állat gyógyíthatatlan betegségben szenved és/vagy gyógykezelése kilátástalan, az állatnak tartós, erős, csillapíthatatlan fájdalmai vannak
  • Nagyon idős, önellátásra képtelen állat
  • Saját magára és/vagy környezetre nagymértékben veszélyes állat

Fontos, hogy egészséges állatot véglegesen nem altatunk el! Szintén nem altatunk el olyan kutyákat-cicákat, akiket szerintünk nagy valószínűséggel eredményesen lehet gyógykezelni, de a tulajdonos az euthanasiát kéri. Nem altatunk el megunt, fölöslegessé vált, vagy idős kora miatt "kényelmetlenné vált" állatot sem! Nem altatunk el nemkívánt vagy létszámfölötti kölykök cicákat vagy kutyákat még napos korban sem.

Az, hogy az állatorvos mikor végez el euthanasiát, az az ő szakmai tapasztalatára, lelkiismeretére van bízva, és abban az esetben, ha a beavatkozást szakmailag nem tartja indokoltnak, azt megtagadhatja.

Kérem, ha az állatorvos elutasítja az euthanasiát, legyenek vele megértőek, biztosan nem ok nélkül teszi. Az állatorvosok az állatok gyógykezelésének szentelik életüket, és nem az állatok indokolatlan elpusztításának. Az euthanasia megfordíthatatlan, végleges. Döntésünket több szempont alapján kell meghoznunk. Természetesen az állat állapotának javításában mindig szívesen segítünk, adunk tanácsot, és osztjuk meg tapasztalatainkat.

Az euthanasia menete rendelőnkben: először minden esetben előzetes altatást végzünk, ugyanúgy, mintha műtétre készítenénk elő az állatot. Ilyenkor olyan mélyen altatjuk az állatot, hogy akár egy komolyabb műtétet is el tudnánk rajta végezni, hogy az állat az egész procedúrából ne érezzen semmit. Amikor már mélyen és tökéletesen alszik, akkor adjuk be neki az euthanasiára használt injekciót. Az egész folyamatból az állat mindössze egy darab tűszúrást érez.